Ejie Najihah


LandOwner

This blog tells you nothing except the story of an ordinary girl's life. Oh ya! This blog contained quotes and short stories as well

Apa semua ni?



Thursday, 28 February 2013 | 00:01 | 0 ?

tak tahu nak cakap apa dah. dugaan? cabaran?hanya kesabaran yang diuji. tampak ringan, tapi hanya Allah yang tahu betapa berat hati menanggung seksa. mungkin anganan yang terlampau tinggi menyebabkan jiwa menjadi sengsara. Ya, bertahun lamanya aku bersabar. Mungkin ini jawapan yang diberikan oleh Allah. Ya, ini jawapan kepada doaku yang sekian lama aku alunkan tika solatku di penghujungnya. Tapi, semuanya masih perlu melalui jalan yang berliku. Begitu sulit, payah, keluh, kesah, ku menanti. Menunggu dengan penuh sabar. Pergolakan di jiwa masih terasa. Sesaat berada di kemuncaknya, kemudian dengan tidak semena-mena jatuh bagai hujan mutiara. Aku sabar, ya aku perlu bersabar dan terus bersabar dan terus bersabar. Persoalannya, masih bolehkah aku bersabar? Ya, memang hanya perlu bersabar tapi ianya bukan semudah satu dua dan tiga. Bukan semudah alif ba dan ta. Aku masih lagi menunggu, penantian yang akan menemui pangkal jalan. Lumrah manusia, apabila lemah, mereka menangis. Aku juga begitu. Menangis apabila lemah. Menangis ketika jatuh ke bawah. Bukan mudah untuk bangkit. Melupakan semua yang menghantui minda, meninggalkan kenangan yang tersemat di dada semata-mata untuk bangkit di mata dunia, dihormati oleh semua. Tapi tanpa semua kepahitan yang aku rasa, aku tidak akan menjadi diriku pada hari ini. Seorang yang matang dalam menyelesaikan permasalahan demi permasalahan yang meghantui diri setiap saat, minit, jam, hari, bulan, dan tahun. Kunci kepada segalanya? SABAR. Ya, hanya bersabar.

A memoir.



Wednesday, 27 February 2013 | 01:19 | 0 ?






 Salam ‘Alaykum :D

 Ingat tak taun lepas iolls pernah post satu entri pasal iolls menang bahas peringkat negeri Sarawak? Ingat tak ingat tak ingat tak??? Tak ingat?! *high pitch* k iolls redha dan terpaksa terima kenyataan bahawa iolls xda readers pun. Haha kesian :’)

So, lepas menang pertandingan peringkat negeri well of course la kan akan pergi peringkat kebangsaan. Well this is my first time iolls pergi peringkat kebangsaan (the whole team as well. Hihi) actually, we are supposed to go to national stage in 2010 butttttttt time tu masalah ekonomi Ya Allah! Sangat teruk uolls know..i iz sad sebab time tu xdapat nak g peringkat kebangsaan. Kesian betul perasaan iolls time tu. Ok, back to national stage ( selalu je lari dari main story ye dokkk hukhuk), weolls bertanding kat Skudai, Johor. Perjalanan yang sangat memenatkan tetapi menyeronokkan. Hikssss. Kiteorg (tadi pakai weolls. Haha) mulakan perjalanan pagi dari Oya around pukul 6 macam tu, pakai van pergi Sibu. X lama pun, anggaran 2 jam je. Pinggang weolls boleh disamakan dengan pinggang nenek iolls akibat duduk lama.2 you have? I have.
Then sampai kat Sibu, kteorg berkumpul and had a briefing a bit. Oh ya, lupa nak gtau, yang mewakili Team Sarawak consist of our trainer, Cikgu Mohd Ismandi Dolbah, our principle, Cikgu Awang Omar Ali bin Awang Yahya, pembahas-pembahas Sarawak ( Adibah, Ejie Najihah, Nazia Khan, Amirah Farahana, dan Syafiq Wong) dan wakil dari pejabat pulak Cikgu Hasiah Pukim dan seorang lagi iolls tak sempat nak berkenalan sebab titew malew. Hikhik.
So kteorg sampai Johor time petang, penat gak lah tapi bila sampai je kat Johor penat iolls dah xde sebab SS (syok sendiri) menghayati pemandangan negeri orang :D
On the next day kteorg terus berbahas. Team Sarawak vs Team Labuan. Tajuk? KHIDMAT TENAGA IMPORT MENINGKATKAN MUTU SUKAN NEGARA. Unfortunately, team kteorg kalah, huhuhu. Xpe bukan rezeki, kan? Kebetulan time tu iolss senggugut. Ya Allah sakitnya hanya Allah yg tahu. Time kuarantin tu asyik2 nak pergi toilet sebab nak melepaihh tapi tak keluar2. Cisss amaran palsu ghupenye!! Yela, xkan nak bia rasa nak melabur tu time tengah sibuk berbahas ye dok? :/
Malam kekalahan tu, kteorang layan kekalahan dengan jenjalan kat Skudai. Makceh gugu (cikgu-cikgu) sebab ambik hati titew. Hukhuk. Padan muke team yang menang x dapat jenjalan hahaha *gelak kejam*
So, cukup sampai sini je coretan hari ini ye ahkak2 ahbang2 ahdik2 ahlong2. Meh layan gambar. Hiksss.
kat KLIA. waiting for next  flight to Skudai. iolls pun lupe tgh tunjuk gambar ape kat phone tuh :3

kesian. anak sape lah ni.




From left, Adibah, Nazia, Amirah


lapaqq nohh. weolls peminat tegar famos amous ok. hahaha.
erkkk? :3

alhamdulillah. akhirnya sampai hotel. sume kelaparan. ahaha.

Cikgu Hasiah Pukim :)
ni time pendaftaran.

pagi before pertandingan. depan sekali ehem2 iolls lettew. hewhew. dari kiri (belakang) nazia, adibah, n syafiq wong. satu2 nye kumbang team kteorg. hiksss.
Cikgu Hasiah Pukim & Cikgu Mohd Ismandi :)

cabut undi. Lelaki tu wakil team Labuan. Dia cabut kerajaan, iolls cabut pembangkang.
gelojoh pulak iolls kat ctu." ade colet sik? hihi"
bilik ni nampak je besar, tapi tecik je pung. aircond dia pun kuat. kelemahan iolss in akon ok. suara iolls sangat sensitip kat akon :( time bahas pun banyak suara hilang. menciiii :'(
muke sedih. tapi lebih kepada............menjeling? tak puas hati? iolls pun xtau.
anyonyonyo omey nye muke iolls cni. hikhik. hahaha.
hikhik danga bayyyy. semua perasan kiut kat situ. hikhik. sporting nye cikgu hasiah! best tau dgn dia :D
excited ;p
tak masok sini ponggg hahah
nampak tak iolls kat situ?? okay gambar nampak kabur sebab photographer amatur je amik gambar. btw, tq ye sapik :p
lepas jenjalan akhirnya makan kat kedai depan hotel je. hahaha.
hari kedua jenjalan. adibah dan nazia tinggal kat hotel je. haha
nampak pulak uwit titew. hikhik 
hmm yang ni pun nampak cantik :3
before shopping pun sempat amik gambar sendiri. pelahsan :p
tantek pulak muke iols. hikhik. dari kiri amirah, iolls, nazia, adibah and syafiq :)
ni time kat Dewan Undangan Negeri Johor Bahru. time ni baru habis tengok final match between Perak and Selangor. and team Perak juara :D
malam penutupan :')
pembahas terbaik peringkat kebangsaan (in the middle) *melting okay melting* nama die anan prasit ke anan prasad ehh? lupa ahh. anan, sorry eh titew lupe pulnem awok. hikhik *gelak anjee*
salah sorang kegilaan ramai selain anan. iolls setia kat anan sorang je, haha
gadis ayuuuuuu
kuang ajaq pulak si syafiq snap angle yg huduh ni. -.-'


lepas dinner. bergambar dengan salah sorang pembahas Selangor. Feza. kita panggil dia Scha. sebab muke dia (kalau face to face) ade iras2 scha al yahya tauuuu
tunggu flight.
sume pakat nak ambik gambar cenggini., hikhik

bebas.



Friday, 22 February 2013 | 05:37 | 0 ?

Salam ‘Alaykum everyone :D
Well, as everyone know (eventhough blog ni xda readers. Hahaha sadis sungguh sadis), iolls dah habis espiyyem. Yeayyy *clap clap* I am beyond happy TAPIIIIIII duhhh boredom strikes me a lot *sigh*

Emhh iols duk rumah je. X kena plkn, x dibenarkan kerja. Jadi suri rumah sepenuh masa je. Hebat kan iols? Haha. Jangan la jeles anyonyo omeyy angat :* so sekarang tengah tunggu result SPM. PK HEM sekolah iols cakap, result keluar 20 MAC 2013. Mesti student batch 1995 tengah nerve breaking sekarang nih kan? Hewhew, iols lagi lah nerve breaking. Mane x nye, study pung sedang2 je nyer pung aduyai ter ber L
insyaAllah, kalau result iols baik, nak mintak ASASI ataupun MATRIKULASI. Kalau boleh nak asasi, tak minat nak masuk matriks. Mihmihmih :3 kalau amik asasi, iols nak asasi kat UNIMAS kat Kota Samarahan, Sarawak. You know why? Sebab kalau nak balik, dekat dengan rumah nenek (tapi mesti guna feri dan 30 minit perjalanan) kira dekat okay. Lagipun rumah mak su iols kat area tu je. Tu yg best! Hikhik dapat jumpa mimi :D mimi is my cousin, bebigel, baru setaun jagung uols tapi dah pandai rindu kat iols ok. Hari tu iols balik kpg nenek kat Kuching sekejap, gara-2 rinduuuu sangat kat si mimi ni. Huhuhu. So hari-2 main dengan baby tu, 3 hari pun cukup asal dapat jumpa :’)

bah, nanti iols hapdet lagi aktiviti iols time cuti cenggini ok. Banyak sangat yg nak dicoretkan even though xda pembaca bahaha I sad I sad . bah, salam ‘alaykum and take care, baby.

  ini muka oghang lepaih habis espiyyem. makin tembam k sangat comel -.-'

ini lah muke mimi titew. hikhik. comey angattt kan kan ? :')



|


Copyright ©. Code thanks to OhMissLinda.Re-edited by NayliIdzwati. With little helped of CikGee