Ejie Najihah


LandOwner

This blog tells you nothing except the story of an ordinary girl's life. Oh ya! This blog contained quotes and short stories as well

Di sebalik tabir bahas :)



Saturday, 7 April 2012 | 00:58 | 6 ?
Assalamualaikum..
Berkurun lamanya hamba tidak mengupdate sebarang post di blog hamba.. huhu.. bukan tak aktif.. Cuma tak tahu nak post tentang apa.. tapi memandangkan sekarang hamba sudah terdetik nak post sesuatu..

Buat pengetahuan semua (waseh! ayat mainnn hahaha) aku baru je lepas ‘menghadapi’ PERTANDINGAN BAHAS BAHASA MELAYU ALA PARLIMEN PERINGKAT NEGERI kat Saratok..
Fuh! persediaan kteorg tak sekuat persediaan sebelum menghadapi peringkat bahagian hari tu sebab pembahas-pembahas banyak yang sakit (termasuk aku L ) 
ada yang sakit suara, demam, pening.. huhuhu.. penuh dugaan hidup kteorg.. cewah hehehe :p
tapi Alhamdulillah.. di sebalik dugaan ni memang besar hikmah yang menanti.. Kite org jadi juara !
Tak caye?? ha’ah.. aku pun macam maseh x percaya.. hihihi.. tapi itulah hakikatnya ye sayang-sayang sekalian..
meh aku ceghita satu-satu perjalanan dan dugaan hidup kami sebelum pertandingan.. hehe :D

1.  Dua minggu sebelum cuti penggal bulan 3, kesemua team bahas menghadapi tekanan..(tak boleh cerita banyok. isu sensitive nih. hehe :p)  Alhamdulillah.. dengan izin ALLAH.. masalah ni diselesaikan dengan cara baik :’)

2. Kami diberitahu yang kami akan tinggal kat hotel murah kat Saratok nanti.. lalu dengan tidak semena-menanya timbul lah perspektif negative kat fikiran aku.. hahaha.. aku takut sangat kalau toilet kat hotel tu kurengsss.. alu takut sangat kalau aircond kat hotel tu kurengsss..haihh.. macam2 lagila hahaha… haru aku. hukhuk T.T

3. TAPI…….sesampainya kami disana.. waseh! saratok memang mantap ! hotel dia sangat bagus ! hihi.. sangat bagus sebab yg aku fikirkan tak sama dengan yg alu Nampak.. bathroom dia oke. bersih ! hihi. tu yg penting.. walaupun bilik dia kecil, tapi aku syukur sangat2 sebab selesa.. hehe..

4. Sesampainya kami kat Saratok, kami rehat seharia kat hotel.. tak jalan2 sangat sebab penat kan.. duduk dalam bas.. oh ya lupa nak cakap, budak bahas lelaki (sorang je) dan cikgu laki (dua orang) gune kereta.. kami yang perempuan ( 5 org termasuk guru pengiring sorang) gune bas..

5. Malam sebelum pertandingan semua guru pengiring kami pergi mesyuarat kecuali cikgu perempuan.. teman kami berlatih dalam bilik utama.. Then kami dapat perutusan dari cikgu yang mesyuarat tu tadi yang kteorg trus masuk suku akhir.. Tajuk suku akhir Institusi Keluarga Penentu Kejayaan Seseorang Pelajar..

6. Keesokan harinya kteorg berlatih pada waktu pagi.. Petang baru pergi ke tempat pertandingan.. kat SMK BM SARATOK.. sebelum bertanding, cabut undi dulu.. sama ada dapat kerajaan atau pembangkang, pastu kuarantin selama 1 jam.. Alhamdulillah , petang tu kteorg dapat pembangkang (walaupun xsuka pembangkang) .. kteorg lawan sekolah yang hebat (sebab tak pakai teks sangat time berbahas berbanding dengan kteorg)
Time bertanding team bahas kteorg kalah psiko (emosi ckit time bertanding huhu).. tapi nasib baik USUL DITOLAK.. so kteorg menang .. prepare untuk semi-final pulak..

7. On the next day, pagi-pagi lagi kiteorg dah berangkat ke tempat semalam (SMK BM SARATOK) untuk semi-final.. lawan bahagian Sarikei.. sekali lagi rezeki kami pada pembangkang dan kami menang.. Pada waktu petang hari yang sama, kteorg bertanding untuk final..

8. NAK TAHU TAK ? teks untuk tajuk final ni, siap satu jam sebelum pertandingan sebab tak expect nak masuk final (macam tahun 2010).. and fakta yang kedua, team yang lawan team kiteorang untuk final sebelah bilik kteorg je kat SARATOK tuh.. so, kteorg berlatih jawab izin laluan dan cari bidasan je la.. nanti jiran sebelah dengar pulak hujah kan.. hihihi ;D

9. Petang tu sekali lagi tangan bertuah aku ni cabut pembangkang.. FAKTA KETIGA, time kat hotel (1 jam sebelum pertandingan) kami hanya berlatih kerajaan jerrr.. fuhhhh! berlatih pembangkang ckit2 je nyah! hahaha.

10. Time bertanding sangat sengitttt. bukan bau sengit tapi berlangsung dalam keadaan yangs sengit. sebab dua2  team hebat. SMK MARUDI (mewakili bahagian Miri) vs SMK OYA (mewakili bahagian Mukah).

11. ALHAMDULILLAH WASYUKURILLAH.. usul pada petang tersebut DITOLAK ! 7 orang hakim yang mengadili kteorg time tu.. and menang berapa entah.. hihi.. pengadilan dia lain ckit.. 1-2, 2-1..
tapi hambo denga kabo angin lah kan kteorg menang 6-1.. alah tak kesahlah.. janji kteorg dh menang.. hehehe :p

12. Oh lupa ! kteorg pun ada msuk newspaper dan tv1.. hahaha.. bangga sebentar bersama statement :P

13. 1…2..3.. stop2..hehe, xdela bangga J tak baik kan kalau bangga sangat. hikhik ! xD

P/S : gambar masa bertanding masih belum ada kat hamba. masih di tangan cikgu hamba. tapi tak apa. satu-dua-tiga gambar pun dah kira cukup ya.. hehe :p

malam sebelum bertempur untuk semi-final. huhu., penat. sampai banyak yang tertidur (sila rujuk gambar di bawah :P)










with trofi :D hihi


Utusan Borneo, Isnin, 26 Mac 2012 :)




|


Copyright ©. Code thanks to OhMissLinda.Re-edited by NayliIdzwati. With little helped of CikGee