Ejie Najihah


LandOwner

This blog tells you nothing except the story of an ordinary girl's life. Oh ya! This blog contained quotes and short stories as well

Cara-cara nak letak lagu dari YOUTUBE kat blog :D



Sunday, 19 February 2012 | 17:48 | 0 ?
Assalamualaikum bagi yang Muslim dan hai bagi yang non-muslim ! hehe :))

hari ni, ejie nak share cara-cara nak letak lagu dari YOUTUBE kat blog . hehe . sebenarnya, ejie pun baru je try . alhamdulillah berjaya . hehehe  .

 cara-cara mengadun bahan (:p) :

- pilih mana2 video kat youtube yang korang nak letak sebagai background music . lepas tu . klik button SHARE . lepas tu pilih embed . lepas klik embed tu kan, dia akan bagi kod . kod tu la yang paste kat blog korang nanti .

- kat bawah kod yang nak dipastekan tu nanti, dia akan bagi lagi 4 option taw . macam ni :


- saya sarankan KORANG TICK KAT KOTAK USE OLD EMBED CODE (sebab saya hanya pandai gune yang ni . hehehe )

- dah copy kan ? haaaa . ni contoh yang saya ambik dari lagu fevret saya :D

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


- bahagian yang dihighlightkan tu, korang tambah kat belakang dia benda nih :

&autoplay=1


- rasional letak words tu kat belakang dia sebab akan membolehkan benda tu main dengan sendirinya . so, selepas korang tambah benda tu , kod tu akan jadi macam nih :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>

- nampak ? hehehe . 

` kalau nak link lagu tu orang lain tak nampak,(tapi still ada bunyi) korang boleh edit bahagian WIDTH dan HEIGHT dia . hehe . CONTOH :

<object width="420" height="315"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="420" height="315" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>


- korang edit kat NUMBER tu je okaiii . ni hasil lepas edit NUMBER tuh :

<object width="1" height="1"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/xujtuJjgzLs?version=3&amp;hl=en_US&amp;rel=0&autoplay=1" type="application/x-shockwave-flash" width="1" height="1" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true"></embed></object>





 credit to : http://nakbebel.blogspot.com/2011/04/tutorial-macam-mana-nak-letak-lagu.html?showComment=1329642637557#c6410779122527922454






# untuk sebarang soalan , boleh komen kat bawah entry ni ^______^ 


|


Copyright ©. Code thanks to OhMissLinda.Re-edited by NayliIdzwati. With little helped of CikGee